Защо Кросфит привлича все повече жени!?

Защо Кросфит привлича все повече жени!?

Кросфит вече не е само за мъже, които искат да станат морски пехотинци. Жените в Ню Йорк, както и в цялата страна, вече се чувстват комфортно в компанията на огромни щанги, гимнастически халки и въжета за катерене.
В ранните си дни (началото е поставено през 90-те години на миналия век в Санта Круз) Кросфит е привличал предимно мъже в охранителния бизнес, полицаи и военни. Но комбинацията от психическо и физическо предизвикателство в съчетание с истинско чувство на удовлетворение и прогрес, прави програмата достъпна и за “по-обикновените” момчета.
Тогава Кросфит започва да набира популярност, като броят на залите в цялата страна достига 4400, а спортният гигант Reebok става официален спонсор, ще споменем и огромният ПиАр ефект постигнат с Кросфит игрите (CrossFit Games). Постепенно жените започват да се присъединяват, като днес в Ню Йорк те представляват 30-40% от общността.
Първоначално причините жените да стоят настрана, според треньорката Камерън Бендър, са две:
“Жените се притесняват, че ще изглеждат “напомпени”, както и че просто няма да могат да се справят с тренировката. Те ще видят 50 набирания изписани на дъската и ще си кажат ‘Но аз не мога да направя дори едно!?’. Но всичко което правим, подлежи на скалиране.”
“Бях любопитна точно затова, когато опитах седем WOD (тренировка на деня) в залата “212 Кросфит” в Трибека. Правих набирания с помощта на ластична лента и хвърлях 3,5 кг медицинска топка срещу стената, докато по-напредналите жени до мен хвърляха 5,5 кг топки.
И не, нито веднъж не почувствах, че “искам да повърна” или че “искам да умра” (популярни кросфит митове) напротив, аз копнеех за още: Може ли следващият път да пробвам мъртва тяга с 45 кг? Може ли да усъвършенствам двойният подскок (вид скок на въже)? Ще мога ли някога да правя набирания без помощ?
 Кати Гловър, 27, тренира в “Кросфит Ривърдейл”. С нейното тегло от 52 кг тя не е “планина от мускули”, но може да направи мъртва тяга с 86 кг. Гловър се запалва по Кросфит, когато вижда своя позната, която има “много стегнат и мускулест вид, без да изглежда напомпена”. Гловър винаги е тренирала, но Кросфит е по-пристрастяващ от всичко, което тя е опитвала досега. “Чувствах се уморена, но заредена с енергия” казва Кати, която изглежда по-добре от всякога – дълги, жилести мускули, като на триатлонист.
“Жените най-накрая започнаха да осъзнават, че няма да изглеждат напомпени ако тренират Кросфит”, казва Бендър (треньорка в “212 Кросфит”). “Напомпването е по-скоро свързано с вашата генетика и начин на хранене.”
В много отношения, Кросфит отвежда bootcamp (тренировъчен лагер) манията на следващо ниво. Жените, които горят калории в Barry’s bootcamp, Slim & Strong и Training camp, са любопитни да видят дали могат да отведат тяхната функционална годност на следващото ниво.Може би вие сте една от тях? – Алексия Брю